A- A A+
bip tuchola szybka terapia onkologiczna ck ezamowienia
21
styczeń
2016
Jedz zdrowo! Cz.1

Białka należą do składników o szczególnym znaczeniu ;

  • służą do budowy i odbudowy zużywających się tkanek(np. złuszczony naskórek, wypadające włosy)
  • są podstawowymi składnikami krwi, mleka oraz wielu związków biologicznie czynnych jak; hormony, enzymy
  • wchodzą w skład ciał odpornościowych
  • biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi

Źródłem białka dla człowieka jest pożywienie . Ilość białka w diecie zależy od zwyczajów żywieniowych .Jak wynika z badań 40-60% tego składnika dostarczają nam produkty zwierzęce; mięsa, wędliny, drób, ryby, mleko, sery ,jaja;  resztę stanowią białka roślinne; z produktów zbożowych, warzyw i owoców.

Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Przyjmuje się że człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien spożywać 0,8-1g białka

na 1kg masy ciała.

 

Dla przykładu podajemy zawartość 100g białka w niektórych produktach spożywczych

 

Nazwa produktu

Białko

(g)

Nazwa produktu

Białko

(g)

Mleko spożywcze 2% tłuszczu

Jogurt 2%

Ser twarogowy tłusty

Ser twarogowy chudy

Jaja kurze całe

Cielęcina-udziec

Wieprzowina-schab z kością

Wołowina-pieczeń

Kurczak-piersi

Kurczak- tuszka

kiełbasa zwyczajna

Polędwica luksusowa

Szynka wieprzowa gotowana

Dorsz świeży

3,4

4,3

17,7

19,8

12,5

19,9

21

20,9

21,5

18,6

17,6

19,5

16,4

17,7

Makrela świeża

Kasza gryczana

Kasza jęczmienna perłowa

Makaron dwujajeczny

Mąka pszenna

Chleb graham

Fasola biała ,nasiona suche

Fasola szparagowa

Ziemniaki

Jabłko

Porzeczki czarne

Orzechy włoskie

Żelatyna

18,7

12,6

6,9

12

10,5

8,3

21,4

2,4

1,9

0,4

1,3

16

84,2

 


   powrót...

Powielanie, kopiowanie , cytowanie treści i inne wykorzystanie jest prawnie zabronione!
Zezwala się na podawanie linku do naszej strony bez kopiowania treści.
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Dowiedz się więcej TUTAJ [akceptuję - zamknij]