21 styczeń 2016 | Jedz zdrowo! Cz.1 |
Białka należą do składników o szczególnym znaczeniu ;
- służą do budowy i odbudowy zużywających się tkanek(np. złuszczony naskórek, wypadające włosy)
- są podstawowymi składnikami krwi, mleka oraz wielu związków biologicznie czynnych jak; hormony, enzymy
- wchodzą w skład ciał odpornościowych
- biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi
Źródłem białka dla człowieka jest pożywienie . Ilość białka w diecie zależy od zwyczajów żywieniowych .Jak wynika z badań 40-60% tego składnika dostarczają nam produkty zwierzęce; mięsa, wędliny, drób, ryby, mleko, sery ,jaja; resztę stanowią białka roślinne; z produktów zbożowych, warzyw i owoców.
Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Przyjmuje się że człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien spożywać 0,8-1g białka
na 1kg masy ciała.
Dla przykładu podajemy zawartość 100g białka w niektórych produktach spożywczych
Nazwa produktu |
Białko (g) |
Nazwa produktu |
Białko (g) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu Jogurt 2% Ser twarogowy tłusty Ser twarogowy chudy Jaja kurze całe Cielęcina-udziec Wieprzowina-schab z kością Wołowina-pieczeń Kurczak-piersi Kurczak- tuszka kiełbasa zwyczajna Polędwica luksusowa Szynka wieprzowa gotowana Dorsz świeży |
3,4 4,3 17,7 19,8 12,5 19,9 21 20,9 21,5 18,6 17,6 19,5 16,4 17,7 |
Makrela świeża Kasza gryczana Kasza jęczmienna perłowa Makaron dwujajeczny Mąka pszenna Chleb graham Fasola biała ,nasiona suche Fasola szparagowa Ziemniaki Jabłko Porzeczki czarne Orzechy włoskie Żelatyna |
18,7 12,6 6,9 12 10,5 8,3 21,4 2,4 1,9 0,4 1,3 16 84,2 |
powrót...