26 luty 2016 | Jedz zdrowo! Cz.4 |
Witamina D -reguluje proces wchłaniania wapnia w jelitach i dzięki temu zapewnia odkładania wapnia w kościach. Niedobór witaminy D u dzieci wywołuje krzywicę, natomiast u osób starszych prowadzi do zniekształcenia kośćca oraz uzębienia. Źródłem witaminy są tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza tłuszcz ryb, jaja, tłuste przetwory mleczne.
Witamina E -działa jako przeciwutleniacz i reguluje procesy rozrodcze . Źródłem pokarmowym są ziarna zbóż i zielone warzywa liściaste, zielony groszek, kukurydza, a z produktów zwierzęcych mleko, masło, sery oraz jaja.
Witamina K -jest konieczna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Niedobór witaminy K powoduje przedłużenie czasu krzepnięcia krwi. Źródłem witaminy K są zielone warzywa liściaste, kalarepa, kalafior, pomidory, truskawki, oraz wątroba.
Zespół witamin B-w skład wchodzi 14 witamin- znajdują się one w wielu produktach naturalnych; drożdżach, wątrobie i ziarnach zbóż.
Do najważniejszych witamin tego zespołu należą:
Witamina B1 -przyczynia się do prawidłowej czynności regeneracji systemu nerwowego. Poprawia sprawność umysłową łagodzi objawy stresu. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, bierze udział w procesie spalania tłuszczów. Witamina B1 przyspiesza gojenie ran. Dobrym źródłem witaminy są produkty pochodzenia roślinnego ; drożdże piwowarskie ,otręby zbożowe, pieczywo grubego przemiału; kasze, płatki, groch, fasola. W produktach zwierzęcych zawartość witaminy B1 jest mniejsza występuje głównie w podrobach, mięsie wieprzowym, jajach i mleku.
Witamina B2 - odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy Pomaga zmęczonym oczom i może zapobiegać powstawaniu katarakty. Wspomaga też procesy rozkładu węglowodanów, tłuszczów i białek. Jej rola jest nie do przecenienia. Dobrym źródłem witaminy są mleko i jego przetwory, jaja, mięso, produkty zbożowe. W mniejszych ilościach znajduje się w zielonych warzywach liściastych.
Witamina B6- jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni (łagodzi nocne skurcze mięśni nóg, cierpnięcie rąk). Ponadto podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Witamina B6 występuje w drożdżach, kiełkach pszenicy, warzywach strączkowych, wieprzowinie i jajach.
Witamina B12 - podnosi odporność na stres, zapobiega anemii i poprawia apetyt. Ponadto może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera, nowotworów i chorób psychicznych. Witaminę B12 można znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsie, rybach, mleku, jajach, serach, wędlinach.
Witamina C - wspomaga odporność organizmu, jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia (także skóry), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciw nowotworowo. Głównym źródłem pokarmowym są świeże warzywa i owoce. W produktach zwierzęcych zawartość tej witaminy jest niewielka. Do obfitych źródeł witaminy C należą owoce róży, orzechy włoskie, owoce jagodowe i cytrusowe, a z warzyw : chrzan, brukselka, fasolka, kapusta, kalarepa, kalafiory, pomidory, pietruszka, szczypior.
Witamina PP -odgrywa ważną rolę w organizmie. Uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, które prowadzą do uwalniania z nich energii, działa wspomagająco na układ nerwowy Pełni też ważną rolę w eliminowaniu tzw. złego cholesterolu i tłuszczu, a wspomaga produkcję tzw. dobrego cholesterolu. Źródłem witaminy są drożdże, otręby pszenne, wątroba , nerki, ryby.
powrót...