05 maj 2016 |
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Higieny Rąk, połączony z kampanią Światowej Organizacji Zdrowia, prowadzonej w tym roku pod hasłem „Myj ręce – chroń życie”.
Mycie rąk wodą z mydłem to najłatwiejsza i najbardziej dostępna metoda profilaktyki zdrowotnej. Dokładne umycie rąk, szczególnie po korzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem posiłku i przed jedzeniem może zredukować ponad 40% zachorowań na biegunkę oraz 25% infekcji oddechowych. Ponadto mycie rąk mydłem jest rekomendowane, jako środek zapobiegający rozpowszechnianiu się wirusów grypy w tym A/H1N1.
Mimo, że mycie rąk ma tak ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, wciąż za mała jest świadomość społeczeństwa na ten temat.
28 kwiecień 2016 | Informacja |
Informujemy, że w dniu 2. maja br. Administracja Szpitala i Poradnia Ginekologiczno - Położnicza będą nieczynne.
Za utrudnienia przepraszamy.
19 kwiecień 2016 | Jedz zdrowo! Cz.6 |
W kolejnych naszych artykułach przedstawimy państwu krótką wzmiankę ma temat żywienia różnych grup ludności .
W dzisiejszym artykule przedstawimy państwu:
„Podstawowe zalecenia żywnościowe dla ludności w Polsce”
1.Jedz regularnie co najmniej 3 posiłki dziennie,każdy dzień rozpoczynając od śniadania.
2. Codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
3. Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść
na surowo lub krótko gotowane.
4. Dwa razy dziennie spożywaj mleko, biały ser,lub jogurty bądź kefiry o obniżonej
zawartości tłuszczu.
5. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu.
Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jedz dania z ryb i roślin strączkowych
(fasola, groch,soja)
6. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce
zastępuj olejami lub oliwą z oliwek.
7. Ograniczaj spożycie soli kuchennej.
8. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy.
9. Bądź aktywny ruchowo. Pomoże ci to utracić nadmiar dostarczonej z pożywieniem energii
(kalorii).Pamiętaj że ruch może często zastępować lekarstwo, a żadne lekarstwo nie
zastąpi ruchu.
18 kwiecień 2016 | Dzień Pacjenta w Śpiączce |
18 kwietnia został przez Sejm RP uchwalony Dniem Pacjenta w Śpiączce. Do podjęcia ostatecznej decyzji Sejmu w tej sprawie, przyczyniła się pozytywna opinia prezesa Agencji Technologii Oceny Medycznej w sprawie pierwszego w Polsce programu medyczno–neurorehabilitacyjnego, przygotowanego dla pacjnetów znajdujących się w stanie śpiaczki. Pacjenci Ci w żaden sposób nie są w stanie walczyć o swoje prawa, dlatego powinny być otoczone szczególną troską. To święto ma zwrócić uwagę społeczeństwa na tę kwestię.
07 kwiecień 2016 | Światowy Dzień Zdrowia |
7. kwietnia w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Święto to ustanowiono w celu zwrócenia uwagi na najpoważniejsze problemy w dziedzinie zdrowia społeczeństw na świecie. Hasłem tegorocznego Światowego Dnia zdrowia (który zarazem inicjuje Miesiąc Zdrowia) jest Zatrzymać Cukrzycę
ZOBACZ WIĘCEJ: WHO Światowy Dzień Zdrowia
04 kwiecień 2016 | Zapraszamy do współpracy |
W związku z uzyskaniem akredytacji do prowadzenia specjalizacji, Szpital Tucholski zaprasza do współpracy lekarzy chcących specjalizować się w dziedzinie położnictwa i ginekologii.
25 marzec 2016 |
22 marzec 2016 | Jedz zdrowo! Cz.5 |
Dzisiaj kilka słów o składnikach mineralnych:
W dzisiejszym - naszym 5 artykule - przedstawimy państwu rolę składników mineralnych, które należą do związków niezbędnych -egzogennych ,to znaczy muszą być dostarczane do organizmu z pokarmem. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzeba minimum 14 składników mineralnych. Pełnią one różnorodne funkcje, lecz nie dostarczają energii. W organizmie zachodzi ciągła ich wymiana codziennie część składników usuwana jest z moczem, kałem, potem, dlatego muszą być uzupełniane.
Ze względu na ich ilość w organizmie dzieli się je na makro i mikropierwiastki. Do makropierwiastków zaliczamy wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, a do makropierwiastków -które są pierwiastkami śladowymi zaliczamy żelazo, miedź, cynk, mangan, molibden, kobalt, jod, a także występujące w minimalnych ilościach: nikiel, chrom, selen, cyna, fluor, krzem.
Ponadto składniki mineralne można podzielić ze względu na spełnianą funkcję...
18 marzec 2016 |
Po pozytywnym rozpatrzeniu naszego wniosku Szpital Tucholski uzyskał akredytację do prowadzenia specjalizacji w zakresie położnictwa i ginekologii (wpis z dnia 15 marca 2016r na listę jednostek prowadzzących specjalizację w dziedzinie położnictwa i ginekologii, na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej).
* Zdjęcie ze strony: http://www.cmkp.edu.pl/ksztalcenie-podyplomowe/studia-specjalizacyjne-lekarzy/akredytacja/
10 marzec 2016 | Światowy Dzień Nerek |
Obchodzone dzisiaj święto ma na celu zwrócenie uwagi na ogromne znaczenie nerek dla naszego zdrowia i życia. Choroby nerek są bardzo poważne a liczba osób chorujących ciągle wzrasta. Świadomość społeczna o niewydolności nerek jest nadal bardzo niska.
Jak dbać o nerki:
- pamiętaj o aktywności fizycznej
- kontroluj ciśnienie krwi
- kontroluj poziom cukru we krwi
- odżywiaj się zdrowo i dbaj o prawidłową wagę ciała
- ogranicz spożycie soli
- dbaj o nawodnienie organizmu – pij co najmniej 1,5 – 2 l wody dziennie
- nie nadużywaj leków (także tych bez recepty)
W naszym Szpitalu funkcjonuje Poradnia Nefrologiczna, tel. 523360560
01 marzec 2016 | Wystawa twórczości uczniów Technikum Architektury Krajobrazu |
Dzięki uprzejmości Dyrektora i Uczniów Technikum Architektury Krajobrazu w Zespole Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi, którzy przekazali nam w prezencie swoje prace, wejście do naszego Szpitala zostało ozdobione wykonanymi w różnej technice obrazkami.
Przy okazji wizyty w Szpitalu, zachęcamy do zapoznania się z twórczością młodzieży, a młodym artystom życzymy powodzenia w dalszej pracy artystycznej.
29 luty 2016 | Marzec Miesiącem Raka Jelita Grubego |
26 luty 2016 | Jedz zdrowo! Cz.4 |
W kolejnym artykule z cyklu przedstawimy krótką wzmiankę o witaminach, które pełnią ważną rolę w naszym organizmie i są niezbędnymi składnikami pożywienia, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć.
Witaminy dzielą się na dwie grupy;
-witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ;A,D,E,K
-witaminy rozpuszczalne w wodzie ;C,P i zespół witamin B
Witamina A- wzrostowa, bierze udział w procesach widzenia. Witamina A zapobiega zakażeniom skóry, dróg oddechowych, moczowych oraz przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy A powoduje tzw. kurzą ślepotę, stany zapalne spojówek, i rogówki oka, nadmierne rogowacenie i suchość skóry. Nadmiar witaminy A prowadzi do hiperwitaminozy, której objawami są min, brak łaknienia, łatwe męczenie się , nadmierna drażliwość, bóle stawów, zmiany skórne, wypadanie włosów. Głównym jej źródłem są ;masło, jaja, wątroba, tłuszcze rybie (Tran) oraz warzywa zielone i żółte...
13 luty 2016 | Jedz zdrowo! Cz.3 |
W naszym trzecim artykule przedstawiamy krótką wzmiankę na temat roli węglowodanów w naszym organizmie.
Zapotrzebowanie człowieka na węglowodany jest związane z wiekiem, płcią, rodzajem wykonywanej pracy, stanem fizjologicznym (np. kobiety w ciąży, matki karmiące)
Według najnowszych zaleceń węglowodany powinny dostarczać 50-70% dobowego zapotrzebowania na energię. Należy je spożywać głównie w postaci skrobi, występującej w produktach zbożowych, ziemniakach, nasionach roślin strączkowych...
02 luty 2016 | Jedz zdrowo! Cz.2 |
W cyklu "Jedz zdrowo!" dzisiaj piszemy o tłuszczach...
ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA
Tłuszcze stanowią 10-15% masy ciała u mężczyzn i 15-25% u kobiet. Występują jako tłuszcz zapasowy -podskórny oraz narządowy, ochraniający narządy wewnętrzne.
Rola tłuszczów
-obok węglowodanów są głównym źródłem energii.1g tłuszczu dostarcza ponad
dwukrotnie więcej energii niż 1g węglowodanów. Stanowią zapasowy materiał
energetyczny organizmu.
- dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
- są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K)
- pełnią rolę strukturalną w organizmie- są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórki
- wchodzą w skład płynów ustrojowych
Pomimo różnorodnej roli tłuszczów w organizmie człowieka nadmierne spożywanie ich nie jest wskazane, zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych o stałej konsystencji…