A- A A+
bip tuchola szybka terapia onkologiczna
18
marzec
2016

Po pozytywnym rozpatrzeniu naszego wniosku Szpital Tucholski uzyskał akredytację do prowadzenia specjalizacji w zakresie położnictwa i ginekologii (wpis z dnia 15 marca 2016r na listę jednostek prowadzzących specjalizację w dziedzinie położnictwa  i ginekologii, na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej).

* Zdjęcie ze strony: http://www.cmkp.edu.pl/ksztalcenie-podyplomowe/studia-specjalizacyjne-lekarzy/akredytacja/


10
marzec
2016
Światowy Dzień Nerek

Światowy dzień nerek

Obchodzone dzisiaj święto ma na celu zwrócenie uwagi na ogromne znaczenie nerek dla naszego zdrowia i życia. Choroby nerek są bardzo poważne a liczba osób chorujących ciągle wzrasta. Świadomość społeczna o niewydolności nerek jest nadal bardzo niska.

 

Jak dbać o nerki:

- pamiętaj o aktywności fizycznej

- kontroluj ciśnienie krwi

- kontroluj poziom cukru we krwi

- odżywiaj się zdrowo i dbaj o prawidłową wagę ciała

- ogranicz spożycie soli

- dbaj o nawodnienie organizmu – pij co najmniej 1,5 – 2 l wody dziennie

- nie nadużywaj leków (także tych bez recepty)

W naszym Szpitalu funkcjonuje Poradnia Nefrologiczna, tel. 523360560


01
marzec
2016
Wystawa twórczości uczniów Technikum Architektury Krajobrazu

Dzięki uprzejmości Dyrektora  i Uczniów Technikum Architektury Krajobrazu w Zespole Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi, którzy przekazali nam w prezencie swoje prace, wejście do naszego Szpitala zostało ozdobione wykonanymi w różnej technice obrazkami.

Przy okazji wizyty w Szpitalu, zachęcamy do zapoznania się z twórczością młodzieży, a młodym artystom życzymy powodzenia w dalszej pracy artystycznej.        


29
luty
2016
Marzec Miesiącem Raka Jelita Grubego


26
luty
2016
Jedz zdrowo! Cz.4

W kolejnym artykule z cyklu  przedstawimy krótką wzmiankę o witaminach, które pełnią ważną rolę w naszym organizmie i są niezbędnymi składnikami pożywienia, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć.

Witaminy dzielą się na dwie grupy;

-witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ;A,D,E,K

-witaminy rozpuszczalne w wodzie ;C,P i zespół witamin B

Witamina A- wzrostowa, bierze udział w procesach widzenia. Witamina A zapobiega zakażeniom skóry, dróg oddechowych, moczowych oraz przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy A powoduje tzw. kurzą ślepotę, stany zapalne spojówek, i rogówki oka, nadmierne rogowacenie i suchość skóry. Nadmiar witaminy A prowadzi do hiperwitaminozy, której objawami są min, brak łaknienia, łatwe męczenie się , nadmierna drażliwość, bóle stawów, zmiany skórne, wypadanie włosów.  Głównym jej źródłem są ;masło, jaja, wątroba, tłuszcze rybie (Tran) oraz warzywa zielone i żółte...

więcej...


13
luty
2016
Jedz zdrowo! Cz.3

W naszym trzecim artykule  przedstawiamy krótką wzmiankę na temat roli węglowodanów w naszym organizmie.

Zapotrzebowanie człowieka na węglowodany jest związane z wiekiem, płcią, rodzajem wykonywanej pracy, stanem fizjologicznym (np. kobiety w ciąży, matki karmiące)

Według najnowszych zaleceń węglowodany powinny dostarczać 50-70% dobowego zapotrzebowania na energię. Należy je spożywać głównie w postaci skrobi, występującej w produktach zbożowych, ziemniakach, nasionach roślin strączkowych...

więcej...


02
luty
2016
Jedz zdrowo! Cz.2

W cyklu "Jedz zdrowo!" dzisiaj piszemy o tłuszczach...

ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA

 

Tłuszcze stanowią 10-15% masy ciała u mężczyzn i 15-25% u kobiet. Występują jako tłuszcz zapasowy -podskórny oraz narządowy, ochraniający narządy wewnętrzne.

Rola tłuszczów

-obok węglowodanów są głównym źródłem energii.1g tłuszczu dostarcza ponad

dwukrotnie więcej energii niż 1g węglowodanów. Stanowią zapasowy materiał

energetyczny organizmu.

- dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

- są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K)

- pełnią rolę strukturalną w organizmie- są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórki

- wchodzą w skład płynów ustrojowych

Pomimo różnorodnej roli tłuszczów w organizmie człowieka nadmierne spożywanie ich nie jest wskazane, zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych o stałej konsystencji…

więcej...


21
styczeń
2016
Jedz zdrowo! Cz.1

W pierwszym artyklule z cyklu "Jedz zdrowo!" zachęcamy Państwa przeczytania czym są składniki odżywcze.

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego i zwierzęcego , które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu( wyjątek stanowi błonnik, który jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka).

Głównymi składnikami są białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.

W dzisiejszym naszym pierwszym artykule przyjrzymy się I składnikowi jakim jest białko.

więcej...


19
styczeń
2016
Informacja:

Szanowni Państwo!

Z przykrością informujemy, że w naszym Szpitalu, z przyczyn od nas niezależnych, nie będzie już przyjmował lekarz NEUROCHIRURG. Wszystkie wizyty zostały anulowane. Za utrudnienia przepraszamy!


18
styczeń
2016
Jedz zdrowo!


15
styczeń
2016
***WAŻNA INFORMACJA DLA PACJENTÓW PORADNI DERMATOLOGICZNEJ***

 Informujemy, że zmienił się dzień przyjmowania Pacjentów przez lek. med. Grażynę Kupś-Chmara (DERMATOLOG) z piątku na wtorek.

Pacjentów, którzy byli zarejestrowani do pani doktor na PIĄTEK w całym I kwartale 2016r. prosimy o kontakt z rejestracją poradni pod nr tel. 52 336 05 63 celem ustalenia nowego terminu wizyty.


11
styczeń
2016
Zapraszamy do współpracy

Zapraszamy do składania ofert na opracowanie:

"Koncepcji architektonicznej IV piętra w Szpitalu Tucholskim Sp.z o.o.

z uwzględnieniem jej dostosowania do potrzeb sakralnych"

Informacje:


07
styczeń
2016
Informacja dla Pacjentów kwalifikowanych do zabiegu


15
grudzień
2015
Informacja

Uprzejmie informujemy, że w Wigilię (24.12) Poradnia Chirurgiczna będzie nieczynna. Pacjenci planowi zostaną przerejestrowani na inny termin. W przypadkach pilnych lub nagłych Pacjenci zostaną przyjęci w Izbie Przyjęć Szpitala.


09
grudzień
2015
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Powielanie, kopiowanie , cytowanie treści i inne wykorzystanie jest prawnie zabronione!
Zezwala się na podawanie linku do naszej strony bez kopiowania treści.
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Dowiedz się więcej TUTAJ [akceptuję - zamknij]