A- A A+
bip tuchola szybka terapia onkologiczna ck ezamowienia
19
kwiecień
2016
Jedz zdrowo! Cz.6

W kolejnych naszych artykułach przedstawimy państwu krótką wzmiankę ma temat żywienia różnych grup ludności .

W dzisiejszym artykule przedstawimy państwu:

 

Podstawowe zalecenia żywnościowe dla ludności w Polsce”

1.Jedz regularnie co najmniej 3 posiłki dziennie,każdy dzień rozpoczynając od śniadania.

2. Codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

3. Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść

na surowo lub krótko gotowane.

4. Dwa razy dziennie spożywaj mleko, biały ser,lub jogurty bądź kefiry o obniżonej

zawartości tłuszczu.

5. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu.

Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jedz dania z ryb i roślin strączkowych

(fasola, groch,soja)

6. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce

zastępuj olejami lub oliwą z oliwek.

7. Ograniczaj spożycie soli kuchennej.

8. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy.

9. Bądź aktywny ruchowo. Pomoże ci to utracić nadmiar dostarczonej z pożywieniem energii

(kalorii).Pamiętaj że ruch może często zastępować lekarstwo, a żadne lekarstwo nie

zastąpi ruchu.


18
kwiecień
2016
Dzień Pacjenta w Śpiączce

18 kwietnia został przez Sejm RP uchwalony Dniem Pacjenta w Śpiączce. Do podjęcia ostatecznej decyzji Sejmu w tej sprawie, przyczyniła się pozytywna opinia prezesa Agencji Technologii Oceny Medycznej w sprawie pierwszego w Polsce programu medyczno–neurorehabilitacyjnego, przygotowanego dla pacjnetów znajdujących się w stanie śpiaczki. Pacjenci Ci w żaden sposób nie są w stanie walczyć o swoje prawa, dlatego powinny być otoczone szczególną troską. To święto ma zwrócić uwagę społeczeństwa na tę kwestię.


07
kwiecień
2016
Światowy Dzień Zdrowia

7. kwietnia w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Święto to ustanowiono w celu zwrócenia uwagi na najpoważniejsze problemy w dziedzinie zdrowia społeczeństw na świecie. Hasłem tegorocznego Światowego Dnia zdrowia (który zarazem inicjuje Miesiąc Zdrowia) jest  Zatrzymać Cukrzycę

ZOBACZ WIĘCEJ: WHO Światowy Dzień Zdrowia

  


04
kwiecień
2016
Zapraszamy do współpracy

W związku z uzyskaniem akredytacji do prowadzenia specjalizacji, Szpital Tucholski zaprasza do współpracy lekarzy chcących specjalizować się w dziedzinie położnictwa  i ginekologii.


25
marzec
2016


22
marzec
2016
Jedz zdrowo! Cz.5

Dzisiaj kilka słów o składnikach mineralnych:

W dzisiejszym - naszym 5 artykule - przedstawimy państwu rolę składników mineralnych, które należą  do związków niezbędnych -egzogennych ,to znaczy muszą być dostarczane do organizmu z pokarmem. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzeba minimum 14 składników mineralnych. Pełnią one różnorodne funkcje, lecz nie dostarczają energii. W organizmie zachodzi ciągła ich wymiana codziennie część składników usuwana jest z moczem, kałem, potem, dlatego muszą być uzupełniane.

Ze względu na ich ilość w organizmie dzieli się je na makro i mikropierwiastki. Do makropierwiastków zaliczamy wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, a do makropierwiastków -które są  pierwiastkami śladowymi zaliczamy żelazo, miedź, cynk, mangan, molibden, kobalt, jod, a także występujące w minimalnych ilościach: nikiel, chrom, selen, cyna, fluor, krzem.

Ponadto składniki mineralne można podzielić ze względu na spełnianą funkcję...

więcej...


18
marzec
2016

Po pozytywnym rozpatrzeniu naszego wniosku Szpital Tucholski uzyskał akredytację do prowadzenia specjalizacji w zakresie położnictwa i ginekologii (wpis z dnia 15 marca 2016r na listę jednostek prowadzzących specjalizację w dziedzinie położnictwa  i ginekologii, na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej).

* Zdjęcie ze strony: http://www.cmkp.edu.pl/ksztalcenie-podyplomowe/studia-specjalizacyjne-lekarzy/akredytacja/


10
marzec
2016
Światowy Dzień Nerek

Światowy dzień nerek

Obchodzone dzisiaj święto ma na celu zwrócenie uwagi na ogromne znaczenie nerek dla naszego zdrowia i życia. Choroby nerek są bardzo poważne a liczba osób chorujących ciągle wzrasta. Świadomość społeczna o niewydolności nerek jest nadal bardzo niska.

 

Jak dbać o nerki:

- pamiętaj o aktywności fizycznej

- kontroluj ciśnienie krwi

- kontroluj poziom cukru we krwi

- odżywiaj się zdrowo i dbaj o prawidłową wagę ciała

- ogranicz spożycie soli

- dbaj o nawodnienie organizmu – pij co najmniej 1,5 – 2 l wody dziennie

- nie nadużywaj leków (także tych bez recepty)

W naszym Szpitalu funkcjonuje Poradnia Nefrologiczna, tel. 523360560


01
marzec
2016
Wystawa twórczości uczniów Technikum Architektury Krajobrazu

Dzięki uprzejmości Dyrektora  i Uczniów Technikum Architektury Krajobrazu w Zespole Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi, którzy przekazali nam w prezencie swoje prace, wejście do naszego Szpitala zostało ozdobione wykonanymi w różnej technice obrazkami.

Przy okazji wizyty w Szpitalu, zachęcamy do zapoznania się z twórczością młodzieży, a młodym artystom życzymy powodzenia w dalszej pracy artystycznej.        


29
luty
2016
Marzec Miesiącem Raka Jelita Grubego


26
luty
2016
Jedz zdrowo! Cz.4

W kolejnym artykule z cyklu  przedstawimy krótką wzmiankę o witaminach, które pełnią ważną rolę w naszym organizmie i są niezbędnymi składnikami pożywienia, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć.

Witaminy dzielą się na dwie grupy;

-witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ;A,D,E,K

-witaminy rozpuszczalne w wodzie ;C,P i zespół witamin B

Witamina A- wzrostowa, bierze udział w procesach widzenia. Witamina A zapobiega zakażeniom skóry, dróg oddechowych, moczowych oraz przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy A powoduje tzw. kurzą ślepotę, stany zapalne spojówek, i rogówki oka, nadmierne rogowacenie i suchość skóry. Nadmiar witaminy A prowadzi do hiperwitaminozy, której objawami są min, brak łaknienia, łatwe męczenie się , nadmierna drażliwość, bóle stawów, zmiany skórne, wypadanie włosów.  Głównym jej źródłem są ;masło, jaja, wątroba, tłuszcze rybie (Tran) oraz warzywa zielone i żółte...

więcej...


13
luty
2016
Jedz zdrowo! Cz.3

W naszym trzecim artykule  przedstawiamy krótką wzmiankę na temat roli węglowodanów w naszym organizmie.

Zapotrzebowanie człowieka na węglowodany jest związane z wiekiem, płcią, rodzajem wykonywanej pracy, stanem fizjologicznym (np. kobiety w ciąży, matki karmiące)

Według najnowszych zaleceń węglowodany powinny dostarczać 50-70% dobowego zapotrzebowania na energię. Należy je spożywać głównie w postaci skrobi, występującej w produktach zbożowych, ziemniakach, nasionach roślin strączkowych...

więcej...


02
luty
2016
Jedz zdrowo! Cz.2

W cyklu "Jedz zdrowo!" dzisiaj piszemy o tłuszczach...

ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA

 

Tłuszcze stanowią 10-15% masy ciała u mężczyzn i 15-25% u kobiet. Występują jako tłuszcz zapasowy -podskórny oraz narządowy, ochraniający narządy wewnętrzne.

Rola tłuszczów

-obok węglowodanów są głównym źródłem energii.1g tłuszczu dostarcza ponad

dwukrotnie więcej energii niż 1g węglowodanów. Stanowią zapasowy materiał

energetyczny organizmu.

- dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

- są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K)

- pełnią rolę strukturalną w organizmie- są materiałem budulcowym wszystkich struktur błoniastych komórki

- wchodzą w skład płynów ustrojowych

Pomimo różnorodnej roli tłuszczów w organizmie człowieka nadmierne spożywanie ich nie jest wskazane, zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych o stałej konsystencji…

więcej...


21
styczeń
2016
Jedz zdrowo! Cz.1

W pierwszym artyklule z cyklu "Jedz zdrowo!" zachęcamy Państwa przeczytania czym są składniki odżywcze.

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego i zwierzęcego , które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu( wyjątek stanowi błonnik, który jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka).

Głównymi składnikami są białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.

W dzisiejszym naszym pierwszym artykule przyjrzymy się I składnikowi jakim jest białko.

więcej...


19
styczeń
2016
Informacja:

Szanowni Państwo!

Z przykrością informujemy, że w naszym Szpitalu, z przyczyn od nas niezależnych, nie będzie już przyjmował lekarz NEUROCHIRURG. Wszystkie wizyty zostały anulowane. Za utrudnienia przepraszamy!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Powielanie, kopiowanie , cytowanie treści i inne wykorzystanie jest prawnie zabronione!
Zezwala się na podawanie linku do naszej strony bez kopiowania treści.
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Dowiedz się więcej TUTAJ [akceptuję - zamknij]